Google PageSpeed Insights Nedir, Nasıl Kullanılır?
Web sitelerinin en önemli ayırt edici özelliklerinden biri ne kadar hızlı açıldığıdır. Site açılış hızınız hem kullanıcı bazında hem de Google bazında performansınızı ciddi şekilde etkiler. Geç açılan bir web sitesi, genellikle bekleme süresi boyunca kullanıcılar tarafından terk edilir, bu nedenle giriş oranlarınız giderek düşecek ve hemen çıkma oranlarınız hızla yükselecektir. Öte yandan, Google'ın geç açılan sayfalar hakkında olumsuz bir algısı olduğu için web sitenizin sıralaması giderek düşecektir. Tüm bu sorunlarla yüzleşmek istemiyorsanız; Web sitenizin açılış hızınızı optimize etmeli ve sitenizin en hızlı şekilde açılması için gerekli aksiyonları almalısınız. Bu işlemleri yapabilmek için öncelikle bir analiz aracına ihtiyacınız olacak.
Google PageSpeed Insights Ne İşe Yarar?
Yukarıda belirtilen noktalarda gerekli aksiyonları almak ve web sitenizin eksikliklerini gidermek için Google Page Speed Insights'ı kullanabilirsiniz. Google Page Speed Insights temel olarak web sitenizin mobil ve masaüstündeki hızını ve performansını ölçer ve buna göre size 0 ile 100 arasında bir puan verir. Bu puan doğrultusunda web sitenizde geliştirilebilecek kanalları düzelterek web sitenizi geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda Google Page Speed Insights, web sitenizin hızına etki eden olumsuz faktörleri size sunuyor ve site hızınızı yavaşlatan noktalarda yapmanız gerekenleri size sunuyor. Peki Google Page Speed Insights'tan nasıl yararlanabilirsiniz? Birkaç maddeyi gözden geçirelim.
• 0 ile 100 arasındaki puanınız için; 0-49 arası zayıf, 50-89 arası orta ve 90-100 arası çok iyi performans olarak ölçülmektedir. Buradaki amacınız her zaman çok iyi performansa yaklaşmak olmalıdır. Sitenizde geliştirilebilecek tüm noktaları geliştirerek kullanıcılarınıza en iyi performansı sunmanız çok önemlidir. Bu iyileştirmeleri kusursuz bir şekilde yapabilmek için Google Page Speed Insights'ın size verdiği uyarılara dikkat edebilirsiniz.
• Laboratuvar verileri, Google Page Speed Insights tarafından size sağlanan verilerden biridir. Bu alanda tedavi edilebilir problemlerinize karşı performans problemlerinizi görebilirsiniz. Sitenizdeki ilk anlamlı alan nedir, hız indeksiniz nedir gibi soruların cevaplarını bu alandaki noktalarda bulabilirsiniz. Bu alanda geliştirilmesi gereken noktaları not alın ve bu yönde çalışmalara başlayın.
•Alan veri kısmı, gerçek kullanıcı takibi olarak adlandırılan kısımdır. Kullanıcılar sitenize ilk kez giriş yaptıklarında, ne kadar süreyle ve ne tür bir alanla karşılaştıklarının bu alan ölçülmektedir. Bu alanı detaylı bir şekilde inceleyerek web sitenizi kullanıcı gözüyle görebilir, bu sayede geliştirilmesi gereken yönleri varsa bundan faydalanabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
•Fırsatlar ve teşhis, Google Page Speed Insights'ın en önemli alanlarından biridir. Bu bölümde, sistem sitenizdeki olası sorunlar hakkında size rapor verir ve ne yapmanız gerektiği konusunda size bazı talimatlar verir. Bu yönergeleri izleyerek web sitenizi yavaşlatan sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin, çok yüksek boyutlu resimler kullandığınızı belirtirse, sistem size hangi fotoğrafın veya fotoğrafların bu soruna neden olduğunu gösterir, böylece o fotoğrafı daha küçük boyutlu bir fotoğrafla değiştirerek sayfa hızınızı optimize edebilirsiniz.
•Başarılı denetimler bölümü, müdahale etmenize gerek olmayan ve hız açısından sorun yaratmayan alanların raporlandığı bölümdür. Yine bu bölümü detaylı bir şekilde inceleyerek sitenizdeki başarılı alanlardan haberdar olabilir ve bu alanlarda uyguladığınız aksiyonları başka alanlara da çoğaltabilirsiniz.
Google Page Speed Insights Ne Tarz Önerileri Size Sunacak?
Google Page Speed Insights, siteniz hakkında gördüğü hataları listelerken bazı kriterlere önem verir. Bu kriterler, sorunların sitenizi ve açılma hızınızı ne kadar etkilediği sorusuna verilen cevap ile doğru orantılıdır. Örneğin, resimleriniz yavaş açılıyorsa, Google Page Speed Insights, resimlerinizi sıkıştırmanız gerektiğini size bildirecektir. Ayrıca, sayfanız yavaş yanıt veriyorsa, tarayıcı sizden önbelleğe alma hızındaki veya HTML kodlarındaki hataları düzeltmenizi isteyebilir.
Mobil uyumluluk da Google Page Speed Insights'ın önem verdiği konulardan biridir. Sonuç olarak, web sitelerimizin mobil tıklama oranları genellikle masaüstü tıklama oranlarını aşıyor. Bu nedenle mobil uyumluluğu yakalamamış bir web sitesinin çok iyi bir masaüstü performansına sahip olması pek bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenle mobil uyumlu bir web sitesi kullanmanız ve web sitenizin mobilde hızlı açılması çok önemlidir. Google Page Speed Insights, AMP adı verilen hızlandırılmış mobil sayfaların kullanımı konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır.
Yukarıda belirtilen önerilere ek olarak; Yine Google Page Speed Insights, JavaScript ve CSS kodlarının düzeltilmesi ve alt bölümlere taşınması, sunucu kaynaklı sorunların giderilmesi, CDN kullanımı gibi konularda size farklı öneriler sunabilir. Bu önerilerin çok değerli ve sitenize özel olduğunu unutmamak önemlidir. Çoğu zaman bu önerileri kaldırdığınızda ve web sitenizin hızını artırdığınızda site performansınızın arttığını gözlemleyeceksiniz. Bu nedenle Google Page Speed Insights'ın sunduğu önerileri tek tek düzeltmeye ve sitenizi bu yönde optimize etmeye dikkat edebilirsiniz.
CDN nedir, avantajları nelerdir öğrenmek için metnimizi okuyabilirsiniz!
Google Page Speed Insights puanı hesaplanırken yukarıda belirtilen alanlardaki tüm puanlar kontrol edilerek siteniz için genel bir puan belirlenir ve puanlama buna göre yapılır. Siz mevcut sorunları düzelttikçe bu puan Google'ın raporunda güncellenecek ve puanınız artacaktır. Hepsini optimize ettiğinizde %100'e ulaşabilir. Genellikle 90-100 puan, web sitenizin performansı için çok iyidir. Optimizasyonlarınızı yaparken bu puan aralıklarına yaklaşmaya dikkat edin.
Zaman zaman farklı özellikleri nedeniyle eleştirilse de Google Page Speed Insights'ın doğru kullanımında sitenize kattığı katma değer çok yüksektir. Web sitenizin tüm sorunlarını saniyeler içinde çözerek size sunulan bu aracı doğru kullanmak siteniz için ciddi bir avantaj oluşturabilir. Aksi takdirde sitenizdeki sorunları doğru analiz edemediğiniz için site yüklenme hızınızı bilemez ve ziyaretçi kaybı yaşayabilirsiniz.
Site yükleme hızınız, Google Page Speed Insights tarafından analiz edilen site içi sorunlarınızdan doğrudan etkilenebileceği gibi, barındırma ile ilgili sorunlar da doğrudan etkilenebilir. Tüm kriterleri yerine getirmiş olmanıza rağmen, yavaş sayfa yükleme hızına sahip bir hosting paketi kullanıyorsanız web sitenizin hızlı yüklenmesini beklememelisiniz. Bu doğrultuda servis sağlayıcınızdan güvenilir ve hızlı bir hosting hizmeti aldığınızdan emin olmalısınız. Aynı şekilde sürekli ağ kesintileri yaşayan bir hosting hizmeti de ziyaretçileriniz için ciddi sorunlar yaratabilir. Hosting sağlayıcınızı seçerken uzun süredir hizmet veren ve altyapısı güçlü firmaları tercih etmenizde fayda var. Sonuçta, kontrolünüz dışındaki nedenlerle web sitenizin geride kalmasını istemezsiniz.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*