IP Adresi Nedir?

Anasayfa - Blog

IP Adresi Nedir?

Merhaba, bugün ıp nedir, ip sorgulama nasıl yapılır, ip çeşitleri ve özelliklerini detaylı bir şekilde anlatacağım.

IP adresi, internet ortamına bağlı olan ve network erişimi bulunan cihaz ve sitelerin sahip olduğu 4’lü rakam gruplarından oluşturulan nümerik bir adrestir. İnternete bağlanabilen ve web tasarımı bulunan her bilgisayar ve web sitesinin kendine özgü IP adresi bulunmaktadır.

IP Adresi Nelerden Oluşur?

IP adresini bildiğiniz bir web sitesinin bilgisayarın araç çubuğuna yazdığınızda o web sitesine direkt olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir bilgisayardan yapılmış olan uygulamalarda IP numarasını sorgulatarak, hangi cihazlardan işlem yapıldığını görebilmeniz mümkündür. Bu kapsamda IP adresi internet ortamında güvenliği ve ulaşılabilirliği sağlayan önemli bir sistemdir.

IP Çeşitleri ve Özellikleri

Dört haneli rakamlardan oluşarak her bilgisayar ve web tasarımına tanımlanan IP adresi, yalnızca cihaza ve web sitesine özgü tasarlanmış olması nedeniyle oldukça güvenlidir. Bunun yanı sıra cihaza tanımlanmış IP adresi farklı bir cihaz üzerinde uygulanmaya çalışıldığında IP adresi çakışması hatası verebilmektedir. IP adresinin 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

Statik IP:Bu IP çeşidi sabit, değişmeyen IP çeşidi olarak da isimlendirilebilmektedir. İnternet servis sağlayıcısı firma tarafından cihaza atanan IP adresi yalnızca size özeldir. Bunun yanı sıra internet bağlantısı kesildiğinde ve yeniden bağlandığınızda IP adresi değişkenlik göstermeyecektir. Bu IP ile RDP erişimi yapabilmek, güvenlik kamera sistemlerine erişim sağlayabilmek ve FTP sunucuna ulaşabilmek mümkün olacaktır. Statik IP kullanmak tüm servis sağlayıcılarından ücretli olarak temin edilmektedir. Bunun yanı sıra Statik IP’nin değiştirilmesi mümkün değildir.

Dinamik IP:Bu IP statik IP’ye nazaran değiştirilebilmektedir. Bu IP internet servis sağlayıcısı tarafından her aboneye özel olarak atanmaktadır. İnternet kesildiğinde ve yeniden bağlanma sağlandığında yeni bir IP atanmaktadır. Genel olarak evlerde ve günlük işlerde kullanılan bu IP güvenlik riski fazla ancak ücret açısından uygun olan bir IP adresidir.

IP Sorgulama Nasıl Yapılır?

IP adresi çalışması oldukça sistematik ilerleyen bir işlemdir. İnternete bağlanabilen her cihaz ve network erişimi bulunan her web sitesinin bütün kuralları ve süreçleri belirleyen bir TPC/ IP aktarma protokol kontrolü bulunmaktadır. IP adresinin çalışması sırasında herhangi bir web sitesine ulaşabilmek için ilk olarak bilgisayar ile irtibat kurulması gerekecektir. Bilgisayarın ağ yöneticisi ile iletişime geçildikten sonra, mevcut sitenin dosya ve içeriklerini görüntüleyebilmek için sitenin sunucusuna bağlanma işlemi gerçekleştirilir.

Bu adres ve cihazın birbirini tanıması sonrasında direkt olarak bağlanma ve görüntüleme işlemi gerçekleştirilir. Bilgisayarın IP adresini sorgulayabilmenizde mümkündür. Ancak güvenlik açısından sorgulamış olduğunuz IP adresinin başka bir şahısla paylaşılmaması oldukça önemli bir noktadır. IP adresi sorgulaması yapabilmek için Windows işletim sisteminde ilk olarak bilgisayarınızın Başlat menüsünün ara kısmına ‘’ Çalıştır’’ yazmalısınız. Açılan uygulamaya tıkladıktan sonra açılan siyah ekrana ‘’Ipconfing’’ yazın ve enter tuşuna tıklayın. Ipv4 kısmında yazılı bulunan 4’lü rakam gruplarından oluşturulan nümerik tuşlar sizin IP numaranızdır. Bunun yanı sıra farklı işletim sisteminde IP sorgulaması yapabilmenizde mümkündür.


Yorum Yapabilirsiniz.

E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*

İyi görünüyor!
Lütfen isminizi giriniz.
İyi görünüyor!
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
İyi görünüyor!
Lütfen yorumunuzu giriniz.