Tanıtım yazısı, Trafiği ve popülaritesi yüksek kaliteli sitelerden genellikle ücretli, bazen ücretsiz olarak link alma işlemidir. Teknik inceleme, neredeyse tüm SEO uzmanlarının bazen bilerek bazen de zorunluluktan kullandığı bir bağlantı kurma taktiğidir.
Google, tanıtım yazıları para karşılığı (ücretli) olduğu için bunu doğal bulmuyor ve tanıtım yazısından aldığımız bağlantıların "nofollow" olmasını istiyor.
Bilmeyenler için kısaca bahsetmek lazım. Nofollow bağlantıları, Google arama botlarına "bu bağlantıyı takip et" talimatı verdiğinden, bu bağlantılar, sitemize yönelik güç verilmeyen bağlantılar olarak bilinir. Dofollow linkler ise güç aktarımı sağlayan linklerdir.
SEO uzmanları olarak genellikle ücretli olarak aldığımız linklerin nofollow yerine dofollow olmasını ve sitemize trafik gelirinin yanı sıra backlink olarak da katkı sağlamasını isteriz. Ama bunun yanında tabi ki google penguen algoritması gerçeğini de göz ardı edemeyiz.
Bu yüzden bir taktik takip etmek, hangi sitelerden ne kadar backlink alacağınız, bu işi ne kadar doğal bir şekilde yapabileceğiniz, backlink aldığınız sitelerin trafik dönüşlerine, popülaritesine ve kalitesine göre size kalmış.
Tanıtım Yazısı nasıl olmalıdır?
Tanıtım Yazısı blog yazısından ziyade okuyucu için firmanız hakkında bilgi verenveya firmanızın hizmetleri hakkında bilgi veren yazılardan oluşmalıdır. Tanıtım yazılarının dikkat çekici bir başlığı olmalıdır. Sonuç olarak para ödeyerek bir makale yazdırıyoruz ve bu makaleyi yine para ödeyerek bazı sitelerde yayınlıyoruz ve Google sayesinde bu makaleden alabileceğimiz backlink nofollow olmalı o yüzden kullanıcılara çok çarpıcı bir başlıkla tıklatmalıyız.
Makaleye giren okuyucuların makaleden istediklerini bir an önce alabilmeleri için sade, akıcı ve bilgilendirici bir üslup kullanılmalıdır.
Giriş Metninde Çapa Metinler Nasıl Olmalı? Tanıtım yazılarının temel amacı geri bağlantı almaktır. Backlink aldığımız kelime ve cümleleri çapa metni olarak adlandırıyoruz. Çapa metinleri:
- markalı
- Çıplak URL
- Genel
- Birleştirmek
- para anahtar kelime
5'e bölünmüştür. Backlinklerin doğallığını bozmamak için çapa metinlerimizi bu 5 tür arasında çok akıllıca dağıtmalıyız. Bunu yaparak rakiplerinizden faydalanabilir veya sektörünüzde çapa metinlerinin nasıl dağıtıldığına dair detaylı bir araştırma yaparak planlama yapabilirsiniz.
Tanıtım Mektubu Konusu Nasıl Belirlenir?
Giriş konusu belirlenirken 5 yol izlenebilir.
- Sektörünüzdeki trend kelimeleri araştırmak ve bunlarla ilgili içerik üretmek.
- Sektörünüzde aranma hacmi yüksek kelimeleri aramak ve alakalı içerik üretmek.
- Firmanızın veya hizmet verdiğiniz firmanın azalan kelimelerini tespit edip bu kelimelerle ilgili içerikler üreterek tekrar yükselişe geçmesini sağlamak.
- Diğer rakiplerinizden farklı olarak niş bir hizmetiniz varsa, bu hizmeti öne çıkaracak içerikler üretin.
- Sunduğunuz hizmetleri ve şirketinizi doğrudan anlatan marka bilinirliği sağlamak için içerik üretmek.
Giriş Yazısında Altyazı ve Anahtar Kelime Belirleme Nasıl Olmalıdır?
Tanıtım yazıları için anahtar kelime araştırması yaparken özelden genele gitmek daha doğru bir seçim olacaktır. Ufak bir konuyu detaylı anlatıp genel bir konuyu yüzeysel anlatmak okuyucuyu aynı şekilde mutlu etmeyecek ve genel olarak anlatılanlarda sorularına cevap bulamayacaklardır.
Öncelikle bir önceki başlıkta örnek olarak verdiğim 5 konudan hangisine karar vermeli ve ardından anahtar kelime araştırmasına başlamalısınız. Anahtar kelime araştırması yaparken en çok tercih edilen araçlar şunlardır:
- semrush
- Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı
- Anahtar kelime aracı
- KWfinder
- moz
- Ahrefler
Alt başlık seçerken bu araçlar yardımıyla bulduğunuz anahtar kelimeleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Alt başlıklar seçilirken bulduğunuz anahtar kelimeleri ve okuyucuların yazıda bulmak istediklerini iletebileceğimiz alt başlıklar seçilmelidir. Alt başlıklar seçilirken konunun dağılmamasına özen gösterilmeli ve yazıda bütünlük sağlanmalıdır.
Tanıtım Yazıları Nerede Yayınlanmalı?
Tanıtım yazılarının yayınlanacağı yerler oldukça önemlidir. Yazılarınız hizmet verdiğiniz sektörle ilgili site ve portallarda mutlaka yayınlanmalıdır. Bu sitelerden farklı bir haber sitesinde yayınlanacaksa ilgili kategoride yayınlanması daha faydalı olacaktır. Bir site seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar şunlardır:
- site trafiği
- Ziyaretçi profili
- güven noktaları
- Rakiplerimiz hangi sitelerde makaleler yayınladı?
- Satın aldığınız site sürekli backlink satıyor mu, satmıyor mu?
- Backlink alınacak sitenin teması nasıl kullanıcı dostu olur?
- Yazınızı sosyal medyada paylaşıyorlarsa, kaç takipçisi var?
Kullandığınız SEO araçları varsa orayı işaret eder.
Bunlara dikkat ederek size en uygun siteyi seçebilir ve makalenizin yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Promosyon makaleleri 2 tür avantaj sağlayabilir:
- Nofollow linkler Google'ın istediği gibi çok popüler sitelerden alınır ve o linkten çok trafik alırsanız işinize yarayabilir ama bu çok zor bir ihtimal ve backlink olarak ne kadar faydası olduğu hala tartışılıyor.
- Hem Google'ın istediği hem de istemediği gibi karışık, doğal benzeri bir bağlantı kurma taktiği kullanılırsa daha faydalı olacaktır. Ama her şeyin başlangıcı taktiğin doğal olması ve abartılı olmamasıdır.
Tanıtım makalelerinin faydaları nelerdir?
- Sitenin bilinirliğini arttırır.
- Backlink profilinizi geliştirir.
- Yüksek hit sitelerde organik olarak reklam vermenizi sağlar.
- İyi bir planla sitenizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.
Tanıtım makalelerinin dezavantajları nelerdir?
- Kötü yapılmış bir bağlantı kurma taktiği ile siteniz penguen algoritmasına yakalanabilir.
- Site kalitesiz sitelerden gelen linklerle doluysa, kötü bir backlink profiline sahip olursunuz.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*